Marka İsimlendirme
Marka ismi koymak dövme yaptırmaya benzer. Yaptırdıktan sonra silme şansınız, değiştirme şansınız var olsa da zor, masraflı ve iz bırakıcıdır. Başta iyi bir dövme dikkat çekecek ve ilk tanıştığınız kişilere sizinle ilgili bir şeyler söyleyecektir, ama baktıkça da gözünüz alışacaktır. Bu nedenle isim seçme konusunda ne kadar dikkatli olmak gerektiğini söylesek az…
Bunca riskine rağmen isimlendirme konusu açıldığında müşterilerimizden duyduğumuz yanlış bir kanı var: “İsim o kadar da önemli değil, ürün kaliteli olursa adının ne olduğu fark etmez.” Aksine, isimlendirme bir markanın geleceğini belirleyebilecek öneme sahiptir. Dünyanın en lokum gibi bifteğini de pişirseniz adına “Taş Biftek” dedikten sonra başarı şansınız yoktur. Olsa bile, kendinizi anlatmak ve hedef kitlenizi aslında bifteklerinizin lokum gibi olduğuna dair ikna etmek için normalden çok daha fazla çaba sarf etmeniz gerekecektir. Daha büyük pazarlama bütçesi, daha fazla reklam ve kalıcı olabilmek için daha uzun zaman… Ne gerek var? En baştan bomba gibi bir isimle çıkıp çok daha ekonomik yoldan başarıya ulaşmak varken…
İsim seçimi yaparken ikinci doğru sanıp yanlış bildiğimiz mesele ise uzunluk-kısalık. “Kısa isim daima iyidir” düşüncesi, ilk başta uzun isimlerle başlamış fakat sonradan adının baş harflerini kullanabilecek kadar tanınır hale gelmiş, asırlık markaları örnek almak hatasına düşmekten kaynaklanıyor. “Dünyanın en bilinen markalarının isimleri hep kısa, bakın BMW, bakın 3M, bakın P&G.” dedikten sonra girişimciler, kısa isimler bulma derdine düşüyor. Örnek verilen bu isimler, yola çıktıklarında Bayerische Motoren Werke, Minnesota Mining and Manufacturing Co. ve Procter & Gamble idi.
Uzunluk kısalık konusunda en önemli kriter, o ismi nerede kullanacağınız olmalıdır. Markanız bir ürün ise, o ürünün ambalajı üzerinde marka isminizin nasıl duracağını, dik mi yatay mı olacağını, görsel olarak sığıp sığmayacağını iyi kararlaştırmalısınız.
Diğer yandan, bir ismin ne kadar iyi bir isim olduğunu değerlendirmek konusunda bizce uzunluk-kısalıktan çok daha dikkat edilmesi gereken bir unsur var: Anlaşılırlık. Amacınız, daha önce kimsenin girmediği bir sektörde inovatif bir girişim ile başarı yakalamak ise anlaşılır bir isim ile yola çıkmanızın meyvesini kısa sürede alırsınız. Bu konuda günümüzden ve bizden başarılı bir örnek: yemeksepeti.com. Daha önce internetten yemek siparişi vermek konusunda -bildiğimiz kadarıyla- herhangi bir girişim yoktu. Bu, e-ticarette bir ilk olacaktı. Hedef kitlesi Türkiye ve amacı yemek siparişi vermek olan, örneği bulunmayan bir e-ticaret girişiminin, tam olarak ne yaptığını tüketiciye anlatabilmesinin ve “bu site ne işe yarıyor ki” diye karşılanıp üç gün sonra unutulmamasının tek yolu, anlaşılır bir isim seçmekti. Yemeksepeti.com, gidip de kendine Yunan mitolojisinden alengirli bir isim seçmedi. Havalı olsun diye İngilizce isim seçme klişesine yenilmedi. Dümdüz şekilde ne sattığını söyledi. “Sepetin içinde yemek olduğuna göre, bu bir yemek servisi şirketidir.” algısı yarattı ve yoluna tam gaz devam etti.
Diyeceksiniz ki öyleyse havalı isimleri seçmek tamamen yanlış mı, elbette hayır. Çok niş bir hedef kitleye, özel bir ürün veya hizmet pazarlıyorsanız havalı isimler daha albenili olacaktır. Ankara’da bir pizzacı olan Mezzaluna, “hilal” demektir ve bu pizzacı zaten o kadar üst segment müşterilere hitap eden bir mekandır ki isminde “hey, ben pizza satıyorum” mesajı vermesine gerek yoktur. Hilalin İtalyancası kulağa çok hoş gelmektedir ve bu da yeterlidir.
İnternetin hayatımızdaki tartışmasız yeri sebebiyle, yeni nesil markaların isim seçerken alan adı, sosyal medya kanalı gibi adreslerde sorun yaşamaması için Türkçe karakterler kullanmak konusunda dikkatli olması gerekir.
Yön Bilişim’in Marka Strateji hizmetleri arasında yer alan isim yaratma süreci, yukarıda saydığımız kriterlere ek olarak fonetik, anlam bilim, Türk Patent Enstitüsü araştırması gibi daha pek çok çalışmayı içine alır. Ayrıca isim seçiminde markanın platform çalışmasının yapılmış olması ve temel değerlerinin, hedeflerinin, misyon ve vizyonunun belirlenmiş olması büyük katkı sağlayacak, şirketin geleceği için çok daha tutarlı ve risksiz bir ismin bulunması şansını artıracaktır. Markanızı isimlendirirken kolaya kaçmamanızı ve bu işi profesyonel ellere emanet etmenizi tavsiye ederiz.